Warning: getimagesize(knjiznica/voščilo_kpppj_2018.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/x770host/public_html/pivskajezera.si/includes/rutine.php on line 229

Warning: Division by zero in /home2/x770host/public_html/pivskajezera.si/includes/rutine.php on line 239
Pivška presihajoča jezera | Pivška jezera

Dobrodošli v deželi Pivških presihajočih jezer!

Pivka z okolico je zanimiva mešanica kamnitega Krasa in zelene Notranjske - presihajoča jezera, reka ponikalnica, vrtače in jame na eni strani ter prostrani zeleni gozdovi na drugi strani. Tu najdemo izjemne naravne danosti, saj več kot polovica občine leži na območju Nature 2000.


Sedemnajst slikovitih, različno velikih in različno obstojnih jezer s svojo skrivnostnostjo in nepredvidljivostjo privlačijo ljubitelje narave. Pivška presihajoča jezera nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije in tako nastanejo jezera. Tukaj najdemo bogato vrsto rastlinskih in živalskih vrst, ki so drugod že izginile ali pa so ogrožene. Raziskovalci so našteli 182 vrst rastlin, 210 vrst hroščev, 106 vrst metuljev in 127 vrst ptic, svoj življenjski prostor pa imajo tukaj tudi velike zveri; medved, volk in ris.


Pivko in njeno okolico je lepo obiskati v vsakem letnem času. Spomladi, ko vse brsti in vre od življenja, ko so jezera polna in pokrajina živo zelene barve. Poletje na Pivškem ni pretirano vroče, saj vedno blagodejno pihlja, pa tudi Javorniški gozdovi ponudijo prijetno ohladitev.


Kakšen turist poleti neuspešno išče jezera, na zemljevidu so, v naravi pa - tam kjer naj bi jezera bila, je polno pisanega cvetja in igrivih metuljev. Seveda, saj so jezera presihajoča.


Jesen obiskovalce nagradi z osupljivo igro barv v gozdu in na gmajni, ponudi gobe in kostanje in ja, jezera so spet tu! Tudi pozimi je zabavno; drsanje po zaledenelem jezeru ali le sprehod po umirjeni naravi. In potem, ko je človek prijetno utrujen od zimskih radosti in pivške burje, se je lepo usesti poleg ognja in popiti skodelico toplega čaja, oslajenega bodisi s pivškim medom bodisi s pivškim žganjem.


Območje Pivških presihajočih jezer je izrednega naravovarstvenega pomena, zato obiskovalce prosimo za spoštovanje osnovnih pravil gibanja v naravi:

  • Ne povzročajmo hrupa, saj s tem vznemirjamo živali.
  • Pse vodimo na vrvici.
  • Spoštujmo navade in način življenja domačinov.
  • Poleg lepih spominov in fotografij vzemite s seboj tudi odpadke.

Preden se podate na raziskovanje, obiščite Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, kjer boste izvedeli kako jezera nastanejo, kako z njimi živijo domačini ter spoznali njihove prebivalce.

  

   

Pivška jezera Pivška jezera Pivška jezera
Ekomuzej Pivških presihajočih jezer
Slovenska vas 10
6257 Pivka

M: +386 (0) 31 775 002
pivskajezera@pivka.si

 

 

Novice
Srečno novo leto!

29.12.2017

Srečno novo leto!

In veliko obiskov v naravi več...

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

Slovenska vas 10

6257 Pivka

 

M: +386 (0) 31 775 002

pivskajezera@pivka.si

Rezervacije

Skupinski obisk

O Ekomuzeju

  Obišči nas

 

  Sledi nam